Hollókői Huba az új vezető dirigens neve már nem ismeretlen a kecskeméti közönség előtt, hiszen az elmúlt évben több nagy sikerű koncerten is vezényelte városunk nagy múltú zenekarát. Kinevezésével új korszak kezdődik az együttes életében, egy fiatal, de jelentős nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, menedzserszemléletű vezető irányításával fejlődhet tovább.

Barta Dóra, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Kecskemét Táncegyüttes fenntartójaként is működő Hírös Agóra Kulturális Központ tavaly nyáron kinevezett ügyvezető igazgatója munkájának kezdetekor egyik legfontosabb feladatának tekintette, hogy városunk két patinás művészeti együttesének további fejlődését, minőségi munkájuk minél teljesebb kibontakozását lehetőségeihez mérten a leginkább segítse. 

Az egyik legfontosabb és legégetőbb feladat volt megtalálni a zenekar új vezetőjét, lehetőleg egy olyan művész személyében, aki nem csak tehetségével, de innovatív szemléletével és nemzetközi kapcsolatrendszerével is sokat tehet majd az együttes minőségének tovább fejlesztéséért és az elkövetkező évek sikeres működéséért.

A széleskörű tájékozódás és a csillagok szerencsés együttállása révén sikerült találkoznia a már több hazai és külföldi együttesnél is széleskörű tapasztalatokat szerzett, tervekkel teli fiatal dirigensnek s az új kihívásokra és jelentős művészi megmérettetésekre szomjas zenekarnak. Az elmúlt év közös munkával eltöltött napjai alatt kiderült, hogy az együttes és az ambiciózus dirigens jól megérti egymást s kölcsönösen örömteli izgalommal tekint az elkövetkező évek munkája elé.

Hollókői Huba négyévesen kezdett zenét tanulni, először a hegedűvel ismerkedett meg, s később fordult érdeklődése a vezénylés felé. A budapesti Zeneakadémia volt a tehetséges fiatalember alma matere Szabadi Vilmos osztályában, amelynek elvégzése után Finnország következett, a Sibelius Akadémia, ahol 2012-ben szerzett karmester diplomát. Kíváncsisága és tudásszomja azután Hollandiába vitte, ahol tovább folytatta tanulmányait, majd két évig a Holland Rádió Szimfonikus Zenekarának asszisztens karmestere volt. Hegedűművészként és karmesterként is számos díjat kapott jelentős hazai és külföldi megmérettetéseken, illetve több fontos ösztöndíjat is elnyert. 

Karmesterként a világ számos vezető zenekarával és szólistájával fellépett, köztük olyanokkal, mint a Netherland Philharmonic Orchestra, Sinfonia Lahti vagy a mexikói OSUG Symphony Orchestra. 2017-ben debütált dirigensként a rendkívül rangos amszterdami koncertteremben, a Concertgebouw-ban a Philharmonie Südwestfalen élén. Ugyanebben az évben a világ egyik legjelentősebb zenekaraként számon tartott holland Royal Concertgebouw Orchestra-val is dolgozhatott, maestro Szemjon Bicskov asszisztenseként. 

Tucatnyi modern zenemű ősbemutatója fűződik a nevéhez. Operaprodukciói is sok elismerést kaptak mind a közönség, mind a kritika részéről. Európa szerte dirigálta már az operairodalom gyöngyszemeit: repertoárján ott vannak Bizet Carmen-je, Verdi Rigoletto-ja és Beethoven Fidelio-ja mellett Mozart népszerű remekei is: A varázsfuvola, a Figaro házassága, a Cosi fan tutte, a Don Giovanni.
2021-ben operarendezőként is bemutatkozott Donizetti Szerelmi bájital című művének színpadra állításával. 

Magyarországon olyan ismert együttesekkel dolgozott már együtt, mint a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Danubia Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok vagy a Győri Filharmonikus Zenekar. 

Sokoldalúságára jellemző, hogy hegedűművészként is gyakran koncertezik. Fellépett már Magyarországon kívül Angliában, Németországban, Olaszországban, Finnországban, Ausztriában, Hollandiában és Japánban is. Több nemzetközi fesztiválon is vendégszerepelt, mint például Young Hungarian Talents in Focus - London, Herbstliche Musiktage - Bad Urach és Musica Nova - Helsinki. 

Barta Dóra reményei szerint Hollókői Huba művészeti vezetésével zenekarunk jelentős szakmai és művészi fejlődés előtt áll s, hogy Kodály Zoltán városában végre nemzetközi színvonalú és ismertségű együttes koncertjeinek és sikereinek örülhetünk majd az elkövetkező években, sok újdonsággal, sok különlegességgel és sok klasszikus remekművel.


Fotó: Gyenes Kata
 

GALÉRIA