Hozzáadás naptárhoz

Jegyinformációk
Belépődíj: 3.000 Ft
 

Műsor: Farkas Ferenc: Piccola Musica di Concerto                        
            Erkel Ferenc: Éljen a haza!                        
            Kodály Zoltán – Ady Endre: Fölszállott a páva            
            Karai József – Nagy László: Új regősének                
            Barabás Árpád: Madrigálok Kányádi Sándor verseire
                                             II. Madármarasztaló
                                             IV. Tánc a havon                        
            Barber: Adagio for strings                                
            Morten Johannes Lauridsen – Rainer Marie Rilke: Les Chansons des Roses, V. Dirait-on                
             
             Edward Elgar – Henry Vaughan: The Shower            
             Szőnyi Erzsébet: Ima alkonyi harangszóra                
             Josef Gabriel Rheiberger: Angelis suis                
             Tillai Aurél: Adjatok hálát az Istennek                
             Kodály Zoltán: A 121. genfi zsoltár                         
             Kodály Zoltán: 114. genfi zsoltár                    
             Liszt Ferenc: Magyar ünnepi dal                    

Szólót énekel: Paszmár János
Vezényel: Józsa Mónika és Hollókői Huba

A Testvérvárosok Találkozása koncerten Galánta és Kecskemét két neves együttese, a Kodály Zoltán Daloskör és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar adnak közös koncertet a felújított kecskeméti Városháza díszudvarán.

Kodály Zoltán Daloskör

A Kodály Zoltán Daloskör 67 éves múltra tekint vissza, 1956 őszén alakult. Az énekkar első lépéseit maga Kodály Zoltán egyengette, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kórus az ő nevét viselje, és élete végéig figyelemmel kísérte a tevékenységét. 

A Kodály Zoltán Daloskör 67 éves múltra tekint vissza, 1956 őszén alakult. Az énekkar első lépéseit maga Kodály Zoltán egyengette, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kórus az ő nevét viselje, és élete végéig figyelemmel kísérte a tevékenységét. 1982-től, immár 39 éve Józsa Mónika a daloskör karnagya. A Kodály Zoltán Daloskör az elmúlt időszakban számos hazai és külföldi hangversenyen képviselte eredményesen Galánta városát. A kórus jelenlegi repertoárja a kórusirodalom minden korszakából válogat, legnagyobb részét azonban a huszadik századi és kortárs magyar kórusművészet alkotásai teszik ki. De az olyan nagyszabású ének-zenekari művek előadásában is részt vett (más kórusokkal közösen), mint a Psalmus Hungaricus (Debrecen, 2004; Galánta, 2005; Kecskemét, 2012) és a Budavári Te Deum (Székesfehérvár, 2007).

Az 1969 óta háromévenként ismétlődő Kodály Napok minden eddig megrendezett fesztiválján részt vett Galántán, több alkalommal érdemelte ki a legmagasabb minősítési fokozatot. További díjak, kitüntetések: Galánta város polgármesterének díja – 2005, 2011; Kodály Zoltán-emlékdíj – 2006; A nagyszombati kerületi önkormányzat díja a régió kulturális életének fejlesztéséért – 2007; Csokonai Vitéz Mihály közösségi díj – 2008; a Szlovák Köztársaság Aranyplakettje – 2016; Galánta városának Pro Urbe díja 2017, Záreczky László díj – 2021.  

A kórus karnagya Józsa Mónika, aki a Nyitrai Konstantin Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának ének-zene tanára, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja, számos kitüntetés és karnagyi díj birtokosa (a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti díja – 2020, a Harmónia Életműdíj – 2022). A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje, a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar ének-zenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

Belépődíj: 3.000 Ft