Település adatai:


Település neve:
Szank

Polgármester neve, elérhetősége:
Varga Ferencné: szankpolgarmester@t-online.hu

Polgármesteri Hivatal címe, elérhetősége:
6131 Szank, Béke utca 33., szanktitkarsag@szank.hu


Intézmény adatai:
Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér neve:
Vörösmarty Mihály Közösségi Színtér

Besorolása (20/2018. EMMI rendelet alapján)
Közösségi tér

Vezetője:
Tóth-Deme Anett

Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér címe
6131 Szank, Rákóczi u. 22.

Email, telefonszám, honlap, facebook-oldal:
77/495-701, szankikszt@gmail.com, www.szankmuvhaz.hu

 
Jelentős művelődő közösségek

Kéknefelejcs Dalárda és Citerazenekar
A Szanki Nyugdíjas Klub keretén belül működik a Kéknefelejcs Dalárda és Citerazenekar. A klub tagsága fontosnak tartja, hogy a szabadidőt tartalmasan töltsék és bekapcsolódjanak Szank község közösségi és kulturális életébe, a hagyományok átörökítésébe.  Ezzel a szándékkal hozták létre 2010-ben a Nyugdíjas Dalárdát, s eleinte csak a saját örömükre nótázgattak, majd később a helyi citeraegyüttessel nagyon jókedvű esteket tartottak. A nóták, dalok, táncok tovább örökítésé csak úgy történhet, ha alkalmat teremtünk a bemutatásukra is. Egyre több alkalommal léptek fel a helyi ünnepségeken, idővel pedig a környező települések rendezvényein is. Nevet is változtattak – mivel már nemcsak nyugdíjas korú tagjaik vannak - így lett a nevük: Kéknefelejcs Dalárda és Citerazenekar.
Művészeti vezetőjük Csontos Erzsébet  ének-zene és tánctanár. Repertoárjuk vegyes, de főként népdalokat énekelnek.
Vezető: Ujfaludi Lászlóné, tel: 70 629-3959

Búzavirág Néptáncegyüttes
Csontos Erzsébet 1977-ben alapította az együttest, felnőttekkel, a szüreti hagyományok felelevenítésére. Egy év múlva megkezdte a gyermekek oktatását is. Először népi gyermekjátékokkal ismerkedtek, majd a következett a tánc: dél-alföldi és kalocsai táncokat tanultak és mutattak be, később bagi, rábaközi, szatmári és erdélyi táncok is repertoárjukba kerültek. A kezdetek óta 200-250 gyerek ismerkedett meg az együttesben a néptánc alapjaival, vett részt egy-egy produkcióban. Jelenleg - a negyedik generációban -  kb. 20 gyermekből áll a csoport. A Búzavirág néptáncegyüttes mindig nagy sikerrel szerepel a községi rendezvényeken, és sok elismerést szereztek külföldi bemutatkozásaikon: Délvidéken, Erdélyben, Ausztriában, Belgiumban, Olaszországban.
Vezető: Csontos Erzsébet, tel: 70 469-7163

 
Jelentős kulturális rendezvények

Méz és Meggyfesztivál
Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb és legsokszínűbb gasztronómiai fesztiválja. Szankon elsősorban a homokos talajnak köszönhetően különleges ízvilágú meggy terem. Erről a területről származik a hazánkban egyedülálló selyemfű méz is, amely az itt termő vad- dohánynak köszönhető. Mindkettőt ünneplik a fesztiválon, ahol helyi mézes és meggyes finomságok, Meggykirálynő és Mézkirály választás, valamint számtalan más program várja a gyermekeket, felnőtteket egyaránt június utolsó hétvégéjén.
Információ: www.mezesmeggy.hu

 
Ajánlott alkotók, művészeti csoportok, előadók, technikai szakemberek, foglalkozásvezetők, helyi termelők

Varga Ferencné – fafaragó tábor szervezése, alkotók összefogása:
Az első fafaragó tábor 1998-ban volt, akkor az óvodai játszótérre készültek meselények, hinták, babaházak. Ezt még több alkotótábor követte, így készült el egy kis- és egy nagy székely kapu, egy hármas kopjafa - 1848-ra, 1956-ra és 1989-re emlékezve -  a Születések fái és harangláb, az  Alföldi Madonna szobor és a Szanki angyal, Nagy Magyarország, és a Magyar Történelmi Emlékút, a magyar történelem nagyjait, jeles eseményeit ábrázoló domborművek, valamint a  keresztút a katolikus templom kertjében.
Szakmai segítséget, elérhetőségeket tud adni, ha valaki hasonló kezdeményezésen gondolkodik. Tel.: 70/330-9117

Pál Sándor Attila - költő: 1989-ben Szankon született, 2017-ig az Irodalomtudományi Doktori Iskola ösztöndíjas hallgatója. A „Pontozó” az első kötete 2013-banjelent meg. A könyv központjában a gyermekkor áll, annak összes varázslatával, képzelgésével, vágyakozásával. Szank tájai, szülők és nagyszülők, az itt élő emberek ihlették a verseket, melyekben megjelennek a költő gyerekkori nosztalgikus élményei. 2017-ben a Dűvő, 2019-ben a Balladáskönyv, 2021-ben pedig a Rokonok c. novelláskönyv jelent meg. Jelenleg a Forrás szerkesztője. Meghívható könyvbemutatóra, felolvasó estekre, irodalmi beszélgetésekre. Kapcsolat: vallandis@gmail.com

Ritzelné Orbán Mária – kézműves konyakmeggy: A Ritz Csokoládé márkanéven kapható kézműves konyakmeggy helyben termelt, alkohollal tartósított meggyet tartalmaz. Látogatható a manufaktúra, videón és élőben is megtekinthető a készítés, illetve ősztől tavaszig kézműves vásárokra kitelepül. Kapcsolat: 20 339-3237

Tóth Sándor – méhészet: A selyemkóró, más néven selyemfű, kiváló mézelő, kiváltképp a meszes talajon, így Szank közigazgatási terültén is nagy mennyiségben tenyészik. Méze aromás, illatos, lassan kristályosodik, és rendkívül egészséges. Egy méhcsalád közepes évben kb. 10 kg. selyem fűmézet termel, ez Szankon az éves helyi méztermelés 40-50% -át jelenti.
Tóth Sándor kitelepülési engedéllyel rendelkezik, kóstoltat és árusít is.
Kapcsolat: 70/673-9633

S. Csontos Zoltán – méhészet: Méhészeti szakmai előadások, bemutatók tartását vállalja.
Kapcsolat: 70/316-7696

Gasztonyi Dániel – mestersolymász:
Madártenyésztéssel, solymászbemutatókkal, kártevőriasztással és filmes munkákkal foglalkozik. A Magyar Solymászat felkerült a Kulturális Világörökség listájára.
Kapcsolat: http://www.solymasz.hu/