Település adatai:


Település neve:
Soltvadkert

Polgármester neve, elérhetősége:
Temerini Ferenc 06-78/480-144

Polgármesteri Hivatal címe, elérhetősége:
6230 Soltvadkert, Kossuth Lajos u. 6. 06-78/480-144


Intézmény adatai:
Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér neve:
Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár
Besorolása (20/2018. EMMI rendelet alapján)
Kulturális központ

Vezetője:
Pájer Ildikó

Pájer Ildikó, az intézmény vezetője

Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér címe
6230 Soltvadkert, Kossuth Lajos u. 10.

Email, telefonszám, honlap, facebook-oldal:
gyongyhazszervezes@gmail.com, 06-78/582-582, https://www.facebook.com/gyongyhazkulturaliskozpont/, www.gyongyhazvadkert.hu

 
Jelentős művelődő közösségek

Zongora Gyöngyszemei
2019 szeptemberétől Bálint Ákos zongora tanár vezetésével kezdetét vette a Gyöngyház Kulturális Központban zongoraoktatás. 2020 szeptemberében Dr. Pethő István és Dr. Pethő Istvánné Dr. Fodor Katalin is a Gyöngyházban folytatták a már meglévő és új növendékeik zongora oktatását.
A Zongora Gyöngyszemei elnevezésű zongora csoport tagjai zongorajátékukkal számos online előadásunkat színesítették. Tervezett hangversenyek időpontjai: 2021. június 4. péntek 17:00, 2021. október 8. 17:00.

Búzavirág Asszonykórus
1996-óta, 25 éve működő kórus, amely a Soltvadkerti Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület részeként alakult.. Az országos népzenei minősítő rendezvényeken a kórus hét alkalommal ezüst minősítést kapott. A kórus vezetője szólóban egy alkalommal kapott arany, valamint hét alkalommal ezüst minősítést. Fellépnek a városi rendezvényeket és a környékbeli települések népünnepélyein.  
Vezető: Sréter Ferencné

Mozgáskorlátozottak Baráti Köre
Tagjai számára szabad idejük hasznos eltöltésére kulturális programkínálatot biztosít. A tagok havonta egy alkalommal találkoznak a Gyöngyház Kulturális Központban.  Előadások, műsoros délutánok, zenés, táncos előadói alkalmak színesítik a baráti kör életét.
Vezető: Lehoczkiné Fekete Ilona

Aktív Nyugdíjas Klub
A 90 főt számláló közösség tagjai aktívan részt vesznek a városi rendezvények megvalósításában. Kerékpártúrákat, főzéssel, játékkal egybekötött pikniket, bel- és külföldi utakat, színházlátogatást, wellness utazást is szerveznek tagjaik számára.
Vezető: Vízi Irén

Soltvadkerti Alkotók Köre
A csoport a település alkotó, kreatív lakosait fogja össze.
A helytörténeti gyűjtemény épületében alakítottuk ki a foglalkozások megtartására alkalmas Kézműves kuckót. Rendszeres találkozási alkalmakat szervezünk számukra.
A Gyöngyházban lehetőséget kínálunk alkotásaik bemutatására.
Az alkotói kör tagjai részvételével, számos városi nagyrendezvényekhez, kulturális eseményhez kapcsolódó kiállítást szerveztünk. Létrehoztunk két vándorolható fotókiállítást, valamint segítettük Supka Éva: Szívem kertje című verseskönyvének megjelenését.
A tagok, kézműves gyermekfoglalkozások vezetésével, dekorációk készítésével segítik a városi rendezvények megvalósítását.
A Soltvadkerti Televízió műsorában lehetőséget biztosítunk a helyi alkotók bemutatkozására.
A Kör összejöveteleinek köszönhetően jött létre a kötő-horgoló klub és szerveztünk ingyenes foltvarrás tanfolyamot is az érdeklődők számára.
Vezető: Hamar Anita

Könyv és filmklub
Könyvekkel és filmekkel kapcsolatos információk, élmények, ajánlások, beszélgetések havi rendszerességgel.
A klubhoz való bárki csatlakozhat, akit érdekelnek a könyvek és filmek, újdonságok és szívesen megosztaná film és olvasás élményeit.
Vezetője: Légrády Andor

Helytörténeti Klub
Tevékenységük Soltvadkert helytörténetével kapcsolatos beszélgetésekre, helytörténeti tárgyak, fényképek bemutatására terjed ki. Vállalt célkitűzésük, helytörténeti emlékezések, történetek, anekdoták gyűjtése. Vezető: Légrády Andor

Horgoló klub
Kötő-horgoló klub 2019-ben jött létre, a Soltvadkerti Alkotók Köre tagjainak közreműködésével. A csoporthoz bárki csatlakozhat, aki szeretné megtanulni az alapokat, vagy a régebben tanultakat felfrissíteni, valamint új technikákat kíván elsajátítani. A klub tagjai szívükön hordozzák a koraszülött babák ügyének támogatását, ezért rendszeresen készítenek koripokat, kis takarókat a babáknak és folyamatosan gyűjtik a fonál adományokat.
Vezető: Szűcsné Nyúl Éva

Karaván Klub
Úti élménybeszámolók, vetített képes előadásokkal: soltvadkerti és ismeretségi körünkből származó világjárókat kérünk fel élményeik, tapasztalataik megosztására, az általuk felkeresett országok nevezetességeinek, hagyományainak, szokásainak, gasztronómiájának bemutatására.
Vezető: Légrády Andor

Cukorbetegek Klubja
A csoport a Soltvadkerten élő cukorbetegeket fogja össze. Havonta egy alkalommal van csoporttalálkozó, melynek a Gyöngyház Kulturális Központ ad otthon. A csoport vezetője gyakorta szervez egészségügyi előadásokat, közösségi ebédet, vacsorát is. Az egészségügyi előadások minden érdeklődő számára díjmentesen látogathatók.

Zöld Klub
A Zöld klub célja a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése. Háztartási megoldásokra, konyhai trükkökre hívja fel a figyelmet. Alternatív megoldásokat kínál az egészség- és az újrahasznosítás jegyében is. Segítséget kaphatunk zöld háztartásunk kialakításához. A klubhoz facebook csoport oldal is tartozik, ahol a tagok a témával kapcsolatos érdekes tartalmakat, megoldásokat és ötleteket találhatnak. Klubfoglalkozások havonta egy alkalommal valósulnak meg.
Vezető: Csaboda Nikoletta

 
Jelentős kulturális rendezvények

Kultúrházak Éjjel Nappal
Az országos programsorozat keretében bemutatjuk a Gyöngyház Kulturális Központban működő klubok, körök, tanfolyamok életét. Minden esetben fontos színtér filmszínházunk is, mely a kistérség egyetlen működő mozijaként üzemel.
Ideje: február

„Kútágasra szállt” Citerás találkozó
Évente kerül megrendezésre Citerások Találkozója, szervezője Soltvadkert Város Citerazenekara és Népdalkörének, vezetője Duchai Judit.
A soltvadkerti citerazenekar 40 éves múltra tekint vissza, melyen belül a  citerások találkozójának már több mint 10 éves hagyománya van.
Ideje: március

Reménységfák
2019-től Húsvét előtt hagyományteremtő jelleggel a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár melletti fákat reménységfákká alakítjuk. Az arra járókat a fákra színes szalagokkal felfüggesztett reménység teljes és bátorító igei és irodalmi idézeteket tartalmazó üzenetek várják, amiket magukkal vihetnek.

Költészet Napja
A Költészet napja alkalmából évről évre megszervezett önkéntes versmondásnak, versfelolvasásnak a Szent Korona cukrászda ad helyet. Költészet napja alkalmából már évek óta hagyomány, hogy a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár versmondó versenyt szervez. A versenyre a környékbeli óvodákból és iskolákból érkeznek a versenyzők.

Bor és Gasztro Nap
A rendezvényen a főszerepet a borok és a finom ételek kapják. Soltvadkert és környéke gasztronómia tevékenységet folytató vállalkozásai, borászatai és termelői mutatkoznak itt be.
Program: borutca, borkostolási lehetőséggel, valamint főző és süteménysütő verseny. Minden esetben színpadi produkciók teszik teljessé a napot.
Ideje: július (nem minden évben kerül megrendezésre)

Városi Gyermeknap
Soltvadkert Város Önkormányzata a Soltvadkerti Óvodák és Bölcsőde óvodapedagógusaival, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI pedagógusaival és az intézményeket segítő szülői munkaközösség tagjaival összefogva évente tart Városi Gyermeknapot, melynek helyszíne a város központja. Légvárak, kézműves foglalkozások, palacsinta, szörp is várja az oda látogató gyerekeket és szüleiket.

Múzeumok Éjszakája
A soltvadkerti Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjteményben, az országos rendezvénysorozathoz csatlakozva szervezünk helyi programot. Minden évben egy régi mesterséget mutatunk be.
Ideje: június vége

Szüreti Fesztivál
Soltvadkert városavató ünnepsége nőtte ki magát Szüreti fesztivállá. A háromnapos rendezvény Soltvadkert Város Önkormányzata rendezésében, a Gyöngyház Kulturális Központ, a helyi civil szervezetek és intézmények, egyházi közösségek közreműködésével valósul meg. Programok: kiállítások, családi és gyermek előadások, foglalkoztatók, főzőverseny, felvonulás, színpadi produkciók, koncertek,
borutca, borlovag avatás,  és kirakodó vásár, sárkányrepülős és rally bemutató is színesíti az eseményt.
Ideje: minden év szeptember harmadik. hosszú hétvégéje, péntektől vasárnapig

Adventi Estek  
Városi rendezvény, amely Soltvadkert Város Önkormányzata rendezésében, a Gyöngyház Kulturális Központ, a Katolikus és az Evangélikus egyházközség, a Kossuth Lajos Általános Iskola és AMI, A Soltvadkerti Óvodák és az Evangélikus Egyházi Óvoda, valamint a civil szervezetek összefogásával valósul meg. Az adventi sokadalom jellemző programjai: adventi hangverseny, kiállítás, kézműves foglalkozások, gyermek előadások, jótékonysági sütés-főzés és kézműves vásár.
Ideje: decemberben, a karácsony előtti utolsó hétvégén
Kapcsolat, információ: gyongyhazszervezes@gmail.com, 78/582-582

Kiállítások
A kiállítások jelen vannak, minden nagyobb rendezvény programjában.
Általában minden negyed évben egy nagyobb kiállítást rendezünk.
Kultúrházak Éjjel - Nappal (február),
a Víz világnapjával kapcsolatos témában óvodások alkotása (április),
ősszel a Szüreti Fesztiválhoz kapcsolódó kiállítások a Gyöngyház Kulturális Központ
és a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjteményben,
decemberben pedig az adventi programhoz kapcsolódóan nyílik kiállítás.
Nagy örömmel állítjuk ki a Soltvadkerti Alkotók Köréhez tartozó, helyi művészek munkáit, Szabadi Mónikának és tanítványainak kerámiáit, ünnepekhez kapcsolódó gyűjteményeket.
2020-ban Szigeti Tünde soltvadkerti alkotó 12 db gyémántszemes képpel gazdagította a Gyöngyház Kulturális Központ kiállítási anyagát. Jelenleg a folyosó galériánkon helyeztük el a képeket, melyeket látogatóink megtekinthetnek.
Ajánlott alkotók, művészeti csoportok, előadók, technikai szakemberek, foglalkozásvezetők, helyi termelők


Utaztatható kiállítások
Két helyi, országosan elismert fotóművész, Kévés Andor divatfotó művésztől 17 alkotásból álló 50 x 75 cm-es habkartonra kasírozott álló és fekvő képek és Daróczi Csaba, több nemzetközi és hazai szakmai díjjal is elismert nemzetközi természetfotóstól 36 alkotásból álló (34 db  49x39xcm, 2 db 59,5x39 cm), fa keretre feszített, festmény hatású vászonkép van birtokunkban.
2021-től Szigeti Tünde 12 db-ból álló gyöngyház szemes festményével bővült vándoroltatható kiállításaink köre.
Tulajdonos: Gyöngyház Kulturális Központ
Mindhárom alkotó képei megrendelhető, utaztatható kiállítás anyagát képezik.
Információ: 70 943-3431, vagy 70 676-8080

 
Ajánlott alkotók, művészeti csoportok, előadók, technikai szakemberek, foglalkozásvezetők, helyi termelők

Barcsik Beáta – festmény, újrahasznosítás
Barcsik Irén – festmény
Dukai Gyuláné – varrás, foltvarrás, amigurumi
Ficsor Eszter – kézimunka, babák
Hidas Mária Zsuzsanna – mézeskalács
Kárász Rita – házi szörp
Kocsisné Somogyi Eszter – amigurumi, kavicsképek
Lázárné Herczeg Lívia – festmény
Nagy Anita – foltvarrás
Sámel Mária – vers, természetes anyagokból készült kézműves termékek
Sasvári Ágota – természetfotó
Szabadi Lívia – vers
Szabadi Mónika – kerámia
Szatmári Katalin – festmény
Szigeti Tünde – kézimunka
Szilberhorn Lászlóné – papírfonás
Szűcsné Nyúl Éva – kézimunka
Zsikla Magdolna – papírfonás
Kapcsolat felvétel a művelődési házon keresztül

Laptop, projektor, vetítővászon, nyomtató.
Kapcsolat: Pájer Ildikó tel: 70-773-93-35
Sörpad és asztal, műanyag kerti szék
            Kapcsolat: Ugrai Imre: 78-480-823
Faház, sátor
bérbeadó: Soltvadkert Város Önkormányzata
Kapcsolat: Varnyú Barnabás: 70-3206958