A Magyar Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója „példaadóan magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként”. A díjat a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter adta át a Pesti Vigadó dísztermében.

A Harangozó Gyula-díj és a Magyarország Érdemes Művésze díj után újabb állami kitüntetéssel ismerték el munkádat. Mit jelentenek számodra, mennyire fontosak az ilyen presztízsű méltatások?

Hatalmas megtiszteltetés és öröm a kitüntettek között lenni, legfőképp mert ez az elismerés Kecskemétre, a helyi kulturális és szellemi életre irányítja a figyelmet. A külső visszacsatolások, legyen az magas szintű szakmai elismerés, egy kolléga gratuláló levele, egy őszinte gyerekmosoly a rendezvényeink egyikén, vagy egy hosszú vastaps az előadások végén visznek előre, töltenek fel energiával a mindennapi feladatokhoz.
 

Hogyan tudod a művészetet, az alkotó folyamatot és az Agórában végzett igazgatói munkádat összehangolni? 

Anyaként, balettművészként, rendezőként, társulatvezetőként, ügyvezetőként helytállni igazi kihívás, folyamatosan egyensúlyozom és keresem a balanszot, hogy minden téren minimum a maximumot, a száz százalékot nyújtsam. Minden nap kevés órából áll, és számtalan tervem vár még kibontásra. Programok, fesztiválok követik egymást, igazi rendezvény dömpinggel készülünk a kecskemétieknek idén. Így kerek az egész, a művészet és az ügyvezetés összekapcsolására, tökéletes egyensúlyára törekszem. 

Két éve dolgozol a Hírös Agóra élén, a mostani kitüntetés méltatja az eddig elvégzett szakmai munkádat.

Mindenképp visszaigazolás arra vonatkozóan, hogy az az innovatív irány, amellyel szeretnénk új lendületet vinni Kecskemét kulturális és közösségi életébe, jó úton jár. A most kezdődő Tavaszi Fesztivál sokszínű palettája, a nyári programsorozatok, a családi gyermeknap, a Street Food fesztivál, a Kodály fesztivál, a Hírös7 és megannyi rendezvényünk lehetőséget ad arra, hogy közösséget teremtsünk a zene, a művészet, a szórakozás, a találkozások erejével.