KULTURÁLIS KÖZPONT
2022. november 20., vasárnap 15:00

Lehár Ferenc: Cigányszerelem

Hozzáadás naptárhoz

Jegyinformációk
Jegyár: 4.900 Ft
 
Operett előadás

Valahol Erdélyben, egy magyarok, románok és cigányok lakta területen él Zórika, Dragotin Péter vidéki földbirtokos lánya, és esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gergellyel. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba. A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona vidéki földbirtokos nagyasszony is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragotin Péter birtokán…

A Cigányszerelemben három különböző kultúra, három egymással összebékíthetetlen világ találkozik és ütközik egy romantikus szerelmi történetbe ágyazva. Mint minden remekmű, Lehár operettje is túlmutat önmagán: a szabadságvágy, a boldogságkeresés örök témáját kiszélesíti azzal a történelmi tapasztalattal, hogy mennyire sérülékeny és egyben milyen magától értetődő is lehet a különböző etnikumok békés egymás mellett élése.

A szerző operai igényű zenei világa grandiózus tablókban, szenvedélyes és fájdalmasan szép szólókban és duettekben bontakozik ki a Cigányszerelemben, olyan felejthetetlen számokkal, mint a Messze a nagy erdő, vagy a Vad cigánylegény vagyok.
A  Rátonyi Róbert Színház előadásában az operett műfaj kíválóságai - ,mint Kállay Bori, Teremi Trixi, Faragó András, Vadász Zsolt, Virágh József és  sokan mások - szerepelnek. 

•    Körösházy Ilona ,  nagyasszony :             Kállay Bori
•    Józs i, cigányprímás :                                  Domoszlai Sándor
•    Dragotin Péter  erdélyi földbirtokos :     Virágh József
•    Zórika, a lánya :                                          Vörös Edit
•    Jolán ,Dragotin unokahúga :                    Teremi Trixi
•    Boldizsár :                                                    Kiss Zoltán
•    Gergely,  Zórika vőlegénye :                     Vadász Zsolt/Sövegjártó Áron
•    Kolompár Mihály ,cigányvajda :              Faragó András
•    Miska , Dragotin szolgája :                        Lendvai Zsolt

Rendező: Bori Tamás
 
Jegyár: 4.900 Ft