Település adatai:


Település neve:
Lajosmizse

Polgármester neve, elérhetősége:
Basky András polgármester, telefon: +36 76 457 575, email: lajosmizse@lajosmizse.hu

Polgármesteri Hivatal címe, elérhetősége:
Lajosmizse Város Önkormányzata, 6050 Lajosmizse Városház tér 1., Tel: +36 76 356 211, E-mail: lajosmizse@lajosmizse.hu, Honlap:http://www.lajosmizse.hu


Intézmény adatai:
Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér neve:
Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára

Besorolása (20/2018. EMMI rendelet alapján)
Többfunkciós közművelődési intézmény

Vezetője:
Óber Roland igazgató

Óber Roland, az intézmény vezetője

Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér címe
6050 Lajosmizse, Szabadság tér 12.

Email, telefonszám, honlap, facebook oldal:
muvhaz@lmizsekultura.hu, +36 76 555 053, www.lmizsekultura.hu, www.facebook.com/lmizsekultura

 
Jelentős művelődő közösségek

Patchwork klub
Foltvarró klubunk 2008. novemberétől működik. A légkör családias, foglalkozásainkon már sok szép kiegészítőt, és ajándéknak valót készítettünk.
Szakmai vezető: Kis Kata, tel: +36 76 555 323, patchworklm@gmail.com

Jász Hímzőkör
Településünk jász gyökereit, a jász identitást nem szabad feledni. Szabóné Mizsei Julianna és Konyor Józsefné tanácsára, Józsáné dr. Kiss Irén kezdeményezésére alakult meg a
Jász Hímzőkör Lajosmizsén. Cél a jász szűcshímzés ismertté tétele, az egykori jászsági szűcsök mintáinak, motívumainak a mai korban használatos anyagokra való átörökítése. A Hímzőkör egyik alapító tagja és vezetője Konyor Józsefné. A jász szűcshímzés ismertté tétele érdekében szervezte az alkotások kiállításon való bemutatását, amelyek közül a legjelentősebbek: a Lajosmizse Expo (2013), a Lajosmizsei Szamóca Fesztivál (2014).
Szakmai vezető: Konyor Józsefné, tel: +36 76 555 053, muvhaz@lmizsekultura.hu

Lajosmizsei Városi Kamarakórus
A Városi Kamarakórus 1996. őszén alakult meg lelkes, énekszerető emberekből. Alapítója Berta István karnagy, énektanár. A kórus megalakulásának célja, hogy Lajosmizse kulturális életének magas szintű színfoltja legyen, minél több emberrel megismertethesse a közös éneklés szépségét és a zenei élet a méltó helyére kerüljön a városban. A kórus gazdag repertoárja a népdalcsokroktól a reneszánsz kórusműveken és a spirituálékon át a könnyűzenei slágerfeldolgozásokig terjed. Heti próbáik összetartó, jó hangulatú közösséggé formálták a csoportot.
Szakmai vezető: Berta István, tel: +36 70 397 0993, bluesmaczy@citromail.hu

MASZK – Mizsei Amatőr Színjátszó Kör
A Mizsei Amatőr Színjátszó Kör, más néven a MASZK 2017. novembere óta igyekszik színpadi előadásaival örvendeztetni a nagyérdeműt. A társulat vezetője Kovács Gáspár, aki a darabok rendezésében is segít a társulatban. Szórakoztató színházi produkciókat adnak elő, modern köntösben, a rájuk jellemző humorral.
Szakmai vezető: Kovács Gáspár, tel: +36 20 426 4607, konyvtar@lmizsekultura.hu

Nyugdíjas Pedagógus Olvasókör
Lajosmizse civil, önszerveződő közösségeinek fontos szereplője, az identitás, a közösségi szellem erősítésének  kerete ez a csoport. Az Olvasókör tagjai az irodalom, a tudományok iránt érdeklődő, aktív, nyugdíjas pedagógusok, közalkalmazottak, könyvtárosok. Az olvasáson túl változatos programokkal teszik tartalmassá az együtt töltött időt: kirándulások, színház– és múzeumlátogatások, úti beszámolók, előadások.
2009. január 26-án alakult meg az Olvasókör, megálmodója és szervezője Szabóné Mizsei Julianna volt, a helyi általános iskola megbecsült pedagógusa, aki végtelen lelkesedéssel végezte ezt a közösségépítő munkát.
Szakmai vezető: Varga Mária, tel: +36 76 555 323, konyvtar@lmizsekultura.hu

Őszikék Nyugdíjasklub Egyesület
A közel 60 tagot számláló közösség változatos programokat szervez. Rendszeres részt vevői a művelődési ház kulturális programjainak, főszervezői a jászolkiállításnak. Egyesületi céljuk az idős emberek közösséggé formálása, a magány oldása, kapcsolattartás a fiatalabb generáció tagjaival, szabadidejük egészséges és kulturált eltöltésére, a honismeret elmélyítésére, az ország természeti, történelmi és kulturális értékeinek megismerése. Az Egyesület összefogja az irodalmi színpad, népdalkör, kézimunka szakkörben tevékenykedők körét.
Szakmai vezető: Mayer Ferencné, tel: +36 70 246 9437, mayerferencne@vipmail.hu

Őszirózsa Népdalkör és Rózsa Sándor Citerazenekar
Több évtizedes múlttal rendelkező művészeti csoport a Rózsa Sándor citerazenekar (1974), és az Őszirózsa népdalkör (1989). A Citerazenekar 1975 óta vesz részt országos minősítő versenyeken és népdalos találkozókon. Számtalan díjat nyertek el hazai és külföldi fellépéseik alkalmával.
1977-ben szerezték meg a KÓTA országos arany minősítését, utána folyamatosan arany és ezüst minősítésekkel ismerték el szakmai munkájukat. A Népdalkör 1993-ban és 1999-ben mérette meg magát, melynek eredményeképp arany minősítéseket szereztek. Rendszeres szereplői a városi ünnepségeknek. Saját gyűjtésből származó népdalokat is játszanak és készült már saját CD felvételük. Hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésére, rendszeres próbákat tartanak, lelkiismeretesen készülve az újabb fellépésekre.
Szakmai vezető: Kovács Gáspár, tel: +36 20 426 4607, konyvtar@lmizsekultura.hu

Kerámia szakkör
A kerámia szakkör célja a fazekas hagyományok megőrzése és a mai háztartásokban is kiválóan használható, esztétikus kerámiák készítése.
A foglalkozások az egyszerű edénykészítési technikáktól az összetett formájú, korongozott munkákig avatják be az érdeklődőket a fazekasságba.
Ideje: kéthetente szombatonként
Szakmai vezető: Rajszkyné Dancsó Gabriella, tel: +36 30 213 7069, muvhaz@lmizsekultura.hu

Senior örömtánc klub
A testi, szellemi frissességünk megőrzéséért, az idősödő szervezethez igazított, kíméletes sporttevékenység és „agytorna.
A szeniortánc foglalkozáshoz nem szükséges előzetes tánctudás vagy táncpartner. Az új lépések megtanulása intenzív koncentrációt kíván, elősegíti az idegpályák "olajozását". A táncolás jótékonyan hat a testre, lélekre, növeli az állóképességet, javítja a hangulatot és segít a szellemet frissen tartani.
Szakmai vezető: Szűcsné Gyöngyösi Ildikó, gyongyosiildiko@gmail.com

 
Jelentős kulturális rendezvények

Lajosmizsei Betlehemi Jászolkiállítás
A Betlehemi Jászolkiállítást 2001 óta rendezik meg rendszeresen Lajosmizsén.  
Egy budapesti kiállítás megtekintése nyomán született a rendezvény gondolata.
A kiállításra rendszeresen készítenek alkotásokat a Művelődési Házban lévő fazekasok, tűzzománc-készítők, origamisok és a Jász Hímzőkör tagjai.
Egyre több, Lajosmizse határain túl élő alkotó jelentkezik a kiállításra, már Kanadából is kaptak alkotásokat.
A Lajosmizsei Betlehemi Jászolkiállítás anyagából budapesti kiállításon illetve Bécsben, Rómában is mutattak be alkotásokat.
Ideje: december
Információ: konyvtar@lmizsekultura.hu

Grillázs és Mézeskalács Majális
Mátyás király esküvői asztalán a 7. fogás a grillázs volt, innen a hagyomány, hogy az esküvői asztalok dísze ez az édesség. A Magyar Grillázs Szövetség a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szekciójaként jött létre 2009-ben, alapító elnöke Rimóczi László.
Hivatalos rendezvényük a Lajosmizsei Grillázs Majális, melyet évente rendeznek meg.  A szövetség célja, hogy megőrizze és tovább éltesse a grillázskészítés magyar hagyományait, felkutassa, összefogja az ezen mívességgel foglalkozó mestereket.
A program támogatja a grillázs készítés értéktárakba való felvételét is.
Sokszínűség jellemzi a rendezvényt, versenyre várják az égetett, pörkölt cukortortákat, valamint a mézeskalácsokat. Szakavatott zsűrik értékelik az elkészült finomságokat. A vásár bőséges kínálatában mindenki fellelhet valami kedvére való finomságot.
Az esemény bővelkedik gyerekprogramokban. Kellemes és édes pillanatokra számíthat minden résztvevő.
Ideje: május
Információ: rimocziart@gmail.com, muvhaz@lmizsekultura.hu

Szamócás Vásári Forgatag
A rendezvény középpontjában a földieper, a szamóca áll. 2008-ban Svébisné Gombkötő Gizella kezdeményezésére és hathatós közreműködésével valósult meg az első rendezvény, Lajosmizsén és környékén számos termelői gazdaság foglalkozik szamócatermesztéssel.
Az évenként megrendezésre kerülő forgatagon kézműves alkotók mutatkoznak be, akiknek munkáját a szamóca íze –színe – formája ihlette: lekvár-és pálinkafőzők, süteménykészítők.   A szamócalekvárok versenyének győztes receptje alapján készítik el minden esztendőben a város lekvárját. Nem bevétel alapú rendezvény. „Csak a magyar lélekre alapozunk: kézművesekre, néptáncosokra, a hagyományőrző lélekformáló népzenére, énekre.”
Ideje: május
Információ: muvhaz@lmizsekultura.hu

Lajosmizsei Napok
A város kiemelkedő kulturális rendezvénye, amely minden korosztály számára kínál programot. Rendszeresen mutatkoznak be néptánc-, moderntánc csoportok, népdalkörök, citerazenekarok. A helyi fellépők szereplését mindig nagy érdeklődés kíséri, Lajosmizse közönsége szereti látni a helyi teljesítményeket. Értéket képviselő, szórakoztató műsorral rendszeresen hívunk meg országosan ismert előadókat.  
Ideje: augusztus
Információ: muvhaz@lmizsekultura.hu

 
Ajánlott alkotók, művészeti csoportok, előadók, technikai szakemberek, foglalkozásvezetők, helyi termelők

Alkotók:
Skultéti Árpád - festőművész alkotói munkássága
1949-ben Ladánybenén született. Képzőművészeti ismereteit a gimnáziumi éveim során, majd egy főiskolai felvételi vizsga előtt a 60-as években alapozta meg. Alkotói tevékenységi munkája mellett a 80-as évek végén, a Kecskeméti Fényes Adolf Képzőművészeti szakkörben kezdődött ifj. Szappanos István és Bruncsák András művésztanárok irányításával. A tűzzománckészítési technikákkal 1988-ban a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben Túri Endre festőművész és Papp Gábor művészettörténész irányításával, egy tanfolyam keretében ismerkedte meg. Leggyakrabban rekesz-zománcozással családi címereket, bibliai és történelmi alakokat, népmesei, balladai illusztrációkat készít. 1994-ben ismertem meg Bozsó János Munkácsy-díjas festőművészt, majd a több mint, négyéves barátságunk az olajfestés technikájának az elsajátítását és a plein-air festés fortélyainak a megkedvelését jelentette számára. Ettől kezdve kapcsolódott be a különböző hazai és külföldi festőtáborok munkájába, illetve rendszeresen szerepelt csoportos és egyéni kiállításokon.

Művészeti csoportok:
Mizsei Vadrózsák Néptánccsoport
Szakmai vezető: Bitai Judit, tel:+36 70 908 1850, jbitai@gmail.com

MASZK – Mizsei Amatőr Színjátszó Kör
Szakmai vezető: Kovács Gáspár, tel:+36 20 426 4607, konyvtar@lmizsekultura.hu

Senior örömtánc klub
Szakmai vezető: Szűcsné Gyöngyösi Ildikó, gyongyosiildiko@gmail.com

Lajosmizsei Városi Kamarakórus
Szakmai vezető: Berta István, +36 70 397 0993, bluesmaczy@citromail.hu

Helyi termelők:
GUSTO PÁLINKA
A családi vállalkozásként működő Johanna Kft. a pálinka világában élvonalba tartozó lepárlóüzemet létesített 2006-ban Lajosmizsén. A modern technológiával, kiváló minőségű helyi alapanyagokból prémium kategóriás GUSTO Pálinkák készülnek, amelyek sikerrel szerepeltek versenyeken is. A Gusto pálinkákat a düsseldorfi ProWein 2007 kiállításon mutatták be először a nemzetközi piacnak, ahol többszörös elismerésben részesült.
Kapcsolat: Hegedűs Attila, tel: +36 30 275 4620, hegedus.attila@palinka.hu

GÁRDONYI TEAHÁZ
A Gárdonyi Teaház termékei közel 20 éve vannak jelen a hazai üzletekben.
Teáik három nagy csoportba sorolhatók:
szálas-, tasakos teák,
filteres teák,
teakülönlegességek.
A szálas-, és tasakos teák között különleges teremék a Charlotte alma és grillázs ízesített gyümölcstea, a Chocoffee ízesített teakeverék; a  filteres teák közül a   wellnesss-, és gyümölcsteák.  A teakülönlegességek között említjük a fűszeres alma ízesítésű gyümölcsteát fémdobozban, a Provance filteres teaválogatást fadobozban.
Virágzó teájuk szintén egy különlegesség. A virágzó teákat zsenge tealevelekből és különféle virágokból (jázmin, rózsa) készítik. Kézzel kis gömböcskét formálnak, amit jázminesszenciába áztatnak. A teagömböt egy forró vízzel teli üvegkannába helyezünk, amely kibontja leveleit és feltárja a benne megbúvó virágot.
Kapcsolat: tel: +36 76 556 670,  info@teahaz-ajandek.hu

HALASI ATTILA SAJT-TERMÉKEI
Tejtermékek a termőföldtől az asztalig.
2013 óta készítik kézműves sajtjaikat Saját tehén, kecske és juh állományuk tejét dolgozzák fel sajtműhelyünkben. Hagyományos sajtkészítési technológiát alkalmaznak: tápláló teljes értékű tej, fűszerek és só. Állataik tavasztól őszig a mizsei pusztán legelnek, sajtjaikban fellelhetők a Kiskunságon termő füvek, gyógynövények értékes hatóanyagai, a területre jellemző ízek és zamatok.
Termékeik: natúr érlelt félkemény és keménysajtok, különféle fűszerezésű gomolyák, gyúrt, nyújtott sajtféleségek natúr és füstölt formában. Sajtjaikat a helyi piacokon értékesítik Különlegesség a „Mizsentáli” fantázia nevű félkemény natúr érlelt tehénsajt, amely min. 3 hónap érlelési időt követően kerülhet az asztalra, illetve a hosszúérlelésű (min.6 hónap) kemény natúr juhsajt.
Kapcsolat: Halasi Attila, tel: +36 20 921 7518, mizseisajt@gmail.com

HORTIG REZSŐ ÉS BERTÓK ZSUZSANNA TEHÉN- ÉS KECSKETEJBŐL KÉSZÜLT TERMÉKEI
Hortig Rezső és Bertók Zsuzsanna 2008 óta laknak alsólajosi tanyájukon, ahol kecskét, tehenet és egyéb háztáji állatokat tartanak. Termékeiket adalékanyagok nélkül, hagyományos paraszti módszerrel készítik. Készítmények: lágy-, gomolya-, félkemény-, keménysajtok, és ezek ízesített változatai, pl. kakukkfűvel, lilahagymával, fűszerekkel és magvakkal készített sajtok,  
natúr és ízesített vaj valamint orda.
Kapcsolat: tel.: +36 30 620 6020, +36 30 250 5298, email: info@hazisajt.hu

KISS CUKRÁSZDA - KISS ZOLTÁN CUKRÁSZATI TERMÉKEI
Kiss Zoltán és felsége 1995. december 12-én nyitotta meg családi cukrászdáját a Kiss Cukit. A cukrász szakmában szerzett hazai és nemzetközi tapasztalattal mára a megye egyik kedvenc cukrászdája lett. A süteményekben és fagylaltokban megtaláljuk a taradicionális ízeket és az egyedi újdonságokat, tortacsodákat is. A főzött fagylalt hagyományos recept alapján. A magyar vendéglátás legnagyobb életmű díját a Venesz díjat 2009-ben vette át Kiss Zoltán, de elismerték munkáját Aranykoszorús cukrászmester díjjal és az Első magyar fehérasztal lovagrend mestere címmel is.
Kapcsolat.tel: +36 76 457 000, info@kisscukraszda.hu

KISS MÁRTA - RÉGIMÓDI KEKSZ
Kiss Márta tradicionális cukrász családban nőtt fel. A 2000-es évek elején született meg Kiss Márta Kézműves műhelye és annak teljesen új termékkínálata. A Régimódi kekszek egyik új fejlesztésű termékcsaládjuk.
Mottója: „Ahogy a szüleimtől tanultam - kézzel, szívvel, lélekkel...” A régi idők vajas kekszeinek otthoni ízét igyekeznek megalkotni úgy, hogy a cukrot, a búzalisztet lecserélik egészségvédő alapanyagokra. Terméke 2013-ban OMÉK különdíjban részesült.
Kapcsolat: kissmarta@kissmarta.hu

KOVÁCS LÁSZLÓ BIOGAZDASÁGA ÉS BIOTERMÉKEI
Kovács László biogazdasága a Biokontroll Kft. ellenőrzése alatt működik. Szerteágazó gazdaságában gyümölcstermesztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel a gyógynövénygyűjtéssel foglalkozik, a termést saját  kisüzemükben dolgozzák fel. Fontosabb termékeik: homoktövis készítmények, gyümölcslevek, gyümölcsszörpök, szárítmányok, lekvárok, hidegen sajtolt olajak. Munkáját 2013-ban az Év Biotermelője díjjal ismerték el. Kapcsolat: http://biovitaminok.hu/

MELIS TESTVÉREK TEJTERMÉKEI
A MELIS TANYA második generációs családi vállalkozás. A MELIS Testvérek a föld, a növénynek és az állatok tiszteletét, felmenőiktől már születésüktől folyamatosan vették át. A családi vállalkozás számos különleges tejterméket állít elő:
ízesített sajtok, tejszínes édes - ,  tejfölös savanyú vaj, tejszín,  kefír,  író.
sült vajuk 2016-ban elnyerte az Agrárminisztérium HÍR Hagyományok - Ízek- Régiók" védjegyét.
A túró különlegességeiket az éves Sajtmustrán is díjazták: (Melisszi kókuszos túródesszert)
Kapcsolat: tel: 30 644 8592, info@melistestverek.hu

RIMÓCZI LÁSZLÓ GRILLÁZS TERMÉKEI
A grillázsguru szó egyet jelent Rimóczi Lászlóval és az ízesített grillázs termékekkel. Egy új stílust álmodott meg a régies hagyományokon alapuló grillázs művészet terén, ezzel teljesen új elvekre helyezve az édesszobrászat alapjait. A Magyar Grillázs Szövetség elnökeként elsődleges feladatának tekinti, hogy a grillázs készítés ismét méltó helyét foglalja el az értékes, sokszínű magyar kultúrában.
Kapcsolat: tel: +36 30 371 9661, rimocziart@gmail.com