Hozzáadás naptárhoz



A Kodály 140 ünnepi hangverseny hétvégéjén újra látható Kodály Zoltán fotókiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum Gyűjteményébeől. 
 
Kodály Zoltán-kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből


"A Magyar Fotográfiai Múzeum által őrzött, a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban kiállított fotográfiákon Kodály Zoltán zeneszerző életéből láthatunk pillanatfelvételeket.

A tárlaton Kodály szakmai életére éppúgy ráláthatunk, mint az emögött rejlő hétköznapibb tevékenységekre. E dokumentumértékű képkockákon Kodály társaságában megjelenik Lehel György karmester, a galántai Farkas Ferenc, Tildy Zoltán köztársasági elnök és Nemesszeghy Lajosné Márta ének és zenetanár, iskolaigazgató.

Amellett, hogy Kodályt láthatjuk a Zeneakadémián vagy a róla elnevezett kecskeméti Ének-Zenei Általános Iskola avatóünnepségén, képválogatásunkban felbukkan a Hármashatár-hegyen, vagy egy szombat esti éneklésen a tanítványokkal. Sorozatunk 1938-tól 1970-ig vo-nultat fel állomásokat Kodály Zoltán életéből, s a harminc évet átívelő tárlat révén a Kodály-életmű zenei vagy szöveges dokumentumainak tanulmányozása mellett másképpen is közel kerülhetünk a zeneszerzőhöz. 

Vajon min időz a Kodály Zoltánt lefényképező, itt bemutatkozó férfi és női fotográfusok fi-gyelme? A tárlat természetesen beszámol a Kossuth-díjról, a kecskeméti Ének-Zenei Iskola első növendékeiről, vagy a zeneszerzőt kísérő egyéb sikerekről – de a kiállításban nem csak ezekkel a dokumentumértékű, eseményrögzítő felvételekkel találkozunk. Jeles fotográfusaink feladata volt, hogy a már életében is nagyra becsült, korszakalkotó Kodályt egyetlen képbe sűrítve igyekezzenek bemutatni – s ők ehhez igyekeztek művészi hozzáértésüket, fogalma-zásmódjukat Kodályhoz méltó szintre emelni.

A Kodály Zoltánról készült portrék különféle nézőpontokból járják körbe egy talán soha nem pihenő, szabadidejében is komponáló, nyughatatlan zseni életét. Otthon, a zongora mellett ülő férfi átszellemültsége, vagy a fellépéséből sugárzó határozott kiállása, a billentyűkön játszó, „kiművelt” keze, a gyerekek környezetében érezhető kedvessége és a felesége társa-ságában sugárzó bizalmas hangvétel – mindezek megfigyelése lehetőséget ad arra, hogy a távolság köztünk, a nézők és Kodály között némi időre lerövidüljön és a zeneszerző személye-sebb közelségébe kerüljünk. 

A zeneszerző születésének 140. évfordulóját ünneplő tárlaton bemutatott fotográfiák szerzői Bojár Sándor, Forrai Zoltán, Gink Károly, Langer Klára, Reismann Marian, Tóth Sándor, Vá-mos László és Zinner Erzsébet. "

- A Fehér Vera