Hozzáadás naptárhoz

A régió egyik legjelentősebb művészeti fesztiválja, Kodály városában!
 

Online lapozható műsorfüzet:

PROGRAMOK:

07. 18. hétfő,
18.00

Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze legújabb képeit bemutató kiállítás
HA Kulturális Központ
"Ha létezik a festészetben isteni rend, azaz egyensúlyteremtő, a diszharmóniákat is magába foglaló
egymásra épülő egyetemes harmónia (és miért ne létezne?!), akkor Aknay János esetében is ezt tapasztaljuk."
Novotny Tihamér

Megnyitja: Novotny Tihamér - művészeti író
Közreműködik:
Csík János (hegedű)
Edőcs Fanni (csembaló)
Hegedűs Péter(brácsa)

Bővebben:


18.30
Deák tér 
Kodály Pont: Molnár Pál – tárogató, Kovács Levente - zongora

19.00
HA Kulturális Központ
Kodály terem avatás és Kodály Zoltán kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből  (válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből)
Közreműködik: a Nemzeti Ifjúsági Kórus
Vezényel: Erdei Péter

Bővebben 

20.00
HA Kulturális Központ
Kecskeméti Szimfonikus Zenekar nyitókoncertje
Klarinéton közreműködik és a hangversenyt vezényli: Andreas Ottensamer 
Műsor
W.A. Mozart: 39. Esz-dúr Szimfónia K. 543
F. Mendelssohn: Dalok szöveg nélkül
Kodály Zoltán: Galántai táncok 

Belépődíj: 4.500 Ft 

Andreas Ottensamer zenei tanulmányait 1999-ben kezdte zongorán szülővárosában, majd a bécsi Zeneművészeti Egyetemen, hegedülni tanult Wolfgang Herzernél, majd 2003-tól klarinéton Johann Hindlernél. Tanulmányait ezek után az Egyesült Államok Harvard Egyetemén folytatta. Ottensamer zenekari tapasztalatait klarinétosként először a Bécsi Állami Operaházban és a Bécsi Filharmonikusokban szerezte. 2009 októberében a Berlini Filharmonikusok Zenekari Akadémiájának munkatársa volt. 2010 júliusától 2011 februárjáig a Berlini Szimfonikus Zenekar klarinétművésze volt, 2011 márciusa óta pedig a Berlini Filharmonikusoknál tölt be szóló klarinét pozíciót.

Ottensamer szólistaként és kamarazenészként is világszerte koncertezik olyan partnerekkel, mint a Bécsi Virtuosi (a Bécsi Filharmonikus tagjai), Leif Ove Andsnes, Angelika Kirchschlager, Julian Rachlin és Yo-Yo Ma. 2005-ben megalakította apjával és bátyjával, Daniel Ottensamerrel a The Clarinotts klarinét triót. Az együttes koncertkörutakat tart Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Japánban, az Egyesült Államokban.

A 39., Esz-dúr szimfónia, K. 543, Wolfgang Amadeus Mozart három utolsó szimfóniáinak egyike.
A csúcsként számontartott nagy g-moll (K. 550), illetve C-dúr „Jupiter” (K. 551) szimfóniákkal egy időben keletkezett, 1788 nyarán, tehát túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Mozart legnagyobb szimfóniái közé tartozik, de az említett másik két szimfónia az utókor során mégis népszerűbbé vált.
A mű derűs, sőt életörömöt sugárzó hangulatára nem voltak hatással a komponálás idején már egyre súlyosbodó személyes gondok. Már maga az Esz-dúr hangnem az erő és férfias energia adekvát kifejezési formáját jelenti Mozartnál éppúgy, mint olasz példaképeinél.

Kodály Zoltán: Galántai táncok
Kodály Zoltán (1882-1967) 1933-ban, a Budapesti Filharmóniai Társaság megalakulásának 80. évfordulójára komponálta máig egyik legnépszerűbb szimfonikus művét. A bemutatóra ugyanebben az évben került sor.
Galántán töltötte a szerző gyermekkora legszebb hét esztendejét. Híres volt akkor a galántai banda, Mihók prímás alatt. De még híresebb lehetett száz évvel azelőtt. 1800 táján Bécsben több füzet magyar tánc jelent meg. Egyiknek címe így jelöli meg forrását: “von verschidenen (sic!) Zigeunern aus Galantha”. (…) Hadd folytassa ez a kis mű a régi galántai hagyományt.” – írja a szerző Galántai táncok című darabja elé.
A darab felidézi a hagyomány kétrészes lassú-gyors szerkezetét verbunkos zene: lassú bevezetéssel nyit, klarinétra költözve kádencia andante maestoso szekció, majd négy gyors tánc szekció

Songs Without Words ( Dalok szöveg nélkül ) Felix Mendelssohn romantikus zeneszerző 1829 és 1845 között írt rövid lírai zongoradalainak sorozata. Nővére, Fanny Mendelssohn és más zeneszerzőkis írtak ugyanebben a műfajban műveket. A 48 dalból álló gyűjteményt eredetileg szóló zongorára írta és hat kötetben jelent meg. A koncerten 6 tétel szólal meg Andreas Ottensamer tolmácsolásában, melyet maga hangszerelt szimfonikus zenekarra.
Megszólaló tételek: Op. 30/4, Op. 19/6, Op. 62/6, Op. 67/5, Op. 102/5, Op. 30/6

 
JÚLIUS 19. KEDD
18.30 
Deák tér  
Kodály Pont: Palotás Gábor ütőművész

20.00
Evangélikus templom
W. A. Mozart: Bastien és Bastienne - daljáték
Szereplők:
Bastienne, fiatal pásztorlány – Ducza Nóra (szoprán)
Bastien, fiatal pásztorfiú – Biri Gergely (tenor)
Colas, falusi varázsló – Najbauer Lóránt (basszus)
Közreműködnek a Savaria Barokk Zenekar tagjai
Művészeti vezető: Németh Pál
A Budapesti Kamaraopera produkciója.

Mozart 1768-ban írta kis daljátékát Rousseau: Devine du Village (Falusi jövendőmondó) című műve nyomán. A 12 éves csodagyerek-zeneszerző nagy biztonsággal költi újra korának zenei nyelvezetét: franciás rokokó muzsika, bécsi dal és népies zene bámulatos könnyedséggel formálódik tolla alatt német daljátékká, Singspiel-lé.
Az opera cselekménye: Bastienne azt hiszi, hogy kedvese, Bastien hűtlen lett hozzá, és bánatával a varázsló hírében álló bölcs és jólelkű Colas mesterhez fordul tanácsért. Nem is hiába, megtudja, hogy mit kell tennie: legyen kissé kacér, tegyen úgy, mintha mást szeretne, keltse fel Bastien féltékenységét. A terv persze sikerül, amiben némi ártatlan varázslat is segít, és a szerelmesek újból boldogan ölelik át egymást.
A daljátékot az egy időre világszerte híressé vált Dr. Mesmer, a magnetizáló gyógymód mestere rendelte meg Mozartnál, a bemutatóra saját kerti színházában került sor.

Belépődíj: 3.500 Ft 

                      
JÚLIUS 20. SZERDA
18.30

Deák tér  
Kodály Pont: Bohém trió

21.00

Romkert
Acappella a világ körül
Jazzation acapella együttes


A Jazzation Magyarország első számú jazz a cappella együttese: négy nemzetközi verseny nagydíját tudhatják magukénak és számos különleges együttműködést: Bobby McFerrinnel, a Real Grouppal, a King's Singresszel, külföldi és hazai, vokális és hangszeres formációkkal. A modern a cappella szerelmeseit és a műfajjal csak most ismerkedőket is szeretettel várja az együttes, mely "Acappella a világ körül" című műsorában különleges válogatást kínál repertoárja legjavából: komplex harmóniáik, virtuóz improvizációik, a világ minden tájáról gyűjtött zenei élményeik hozzák testközelbe a gondolati mélységet és lélekemelő magasságot, melyet közösen járnak be hallgatóságukkal ezen a nyáresti koncerten.

A koncert ingyenes!
 
JÚLIUS 21. CSÜTÖRTÖK
18.30 

Deák tér  
Kodály Pont: Móricz Zsuzsanna (klarinét) és vendégei


19.00
Református templom
 „Mennyei hangok”
Miklósa Erika – koloratúrszoprán és Somogyi-Tóth Dániel – orgona közös estje
Közreműködik: Tóth László – trombita

Műsor:
G.F. Händel: Let the bright Seraphim
A. Vivaldi: a-moll concerto BWV593
G.F. Händel: Eternal source
H. Purcell/Lehotka Gábor: Szvit orgonára
G.F. Händel: Messiás - Rejoice
G.F. Händel: D-dúr szvit
G. Fauré: Requiem - Pie Jésu
L. Boëlmann: Suite Gothique
C. Orff: Carmina Burana - In trutina
 
A Filharmónia Magyarország Nonprofit KFT-vel közös Orgonapont koncert

Belépődíj: 4.500 Ft 

 
JÚLIUS 22. PÉNTEK
18.30 

Deák tér
Kodály Pont: Pallagi Gábor (trombita) és vendégei 
                       
20.00
Kodály Intézet díszterme (Ókollégium)
Az ismeretlen klarinét  
Előadja: Rozmán Lajos- klarinét  és Dargay Marcell -zongora

Műsor: 
A. Vivaldi: C-dúr concerto RV 446 
Bartók Béla: Sonatina ; Három csíkmegyei népdal 
G. F. Händel: Partenope - Furibondo spira il vento
W. Lutoslawski: Táncprelűdök 
 
Sáry László: Nagymama tánca 
Kodály Zoltán: Epigrammák – válogatás 
J. S. Bach: h-moll szonáta BWV 1030                     

A műsor Rozmán Lajos klarinétművész, a Metrum Ensemble művészeti vezetője és Dargay Marcell zeneszerző, zongoraművész eddigi sokéves közös munkájának egy egészen új arcát mutatja be. Egyfajta premierről van szó, hiszen az eddigi alkalmakor Dargay eddig elsősorban zeneszerzőként szerepelt, illetve a Metrum Ensemble vendégeként saját műveit játszotta vagy instruálta az együttessel. 
Ezúttal mint zongoraművész lesz Rozmán Lajos partnere, akinek a tevékenysége a klarinétjáték új lehetőségeinek felfedezésére irányul. Ebben lesz a zeneszerző zongorista ideális partner, aki maga is a zeneművek megszólalásának új irányait kutatja, illetve ezek kitágításának az igényét hozza a közös munkába. 
Ebben a műsorban a szólóhangszerként csak Rozmán által használt C klarinét, mint a barokk szonáta, vokális és concerto repertoár szólistájaként szerepel. J.S. Bach, G.F. Händel, A. Vivaldi műveinek megszólaltatása ezen a különleges angyali hangú szoprán hangszeren igazi telitalálat. A barokk mesterekhez a műsorban a 20. századi Közép-Európa hangjai társulnak. Az éneklés megidézéséhez és a táncos népi zenevilághoz kapcsolódó válogatásban a régió 20. századi klasszikusai: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Sáry László és a lengyel géniusz, W. Lutoslawski művei csendülnek fel.  

Belépődíj: 3.500 Ft 

 
JÚLIUS 25. HÉTFŐ
18.30

Deák tér  
Kodály Pont: Héjja Bella, Vadas László népzenészek és tanítványaik

20.00
Nagytemplom 
Pannon dalok – Rost Andrea operaénekesnő születésnapi koncertje
Közreműködik: Lukács Miklós (cimbalom) és a Budapest Klezmer Band
Hogy fér össze a magyar népzene, a cigány dallamok és a klezmer? Rost Andrea koncertjén kiderül, hiszen a világhírű énekesnő, a térségünkre oly jellemző, ismert és kevésbé ismert, olykor archaikus dalokat Lukács Miklós cimbalomművész és a Budapest Klezmer Band segítségével, egészen egyedi hangzással és feldolgozásban mutatja meg Kecskeméten, Pannon dalok című koncertjén. Természetesen az összeállításból sok meglepetés mellett Erkel és Kodály művek feldolgozása sem hiányozhat és a művésznő különleges muzsikus vendégei is megcsillantják virtuozitásukat.
Az esemény a Kossuth-díjas operaénekesnő születésnapi évadjának első állomása.

Belépődíj: 4.500 Ft 
 
JÚLIUS 26. KEDD
18.30

Deák tér  
Kodály Pont: a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonósnégyese


20.00
Barátok temploma
Játszom a trombitán
Közreműködik: 
Dóbisz Áron-orgonaművész
Földi Jácint-trombitaművész
Mondok Yvette-szoprán
Samodai Bence János-trombitaművész


Műsor:
A.Guilmant: Sonata No.1 d-moll op 42.: Introduction et Allegro 
Magda Dávid: Fanfare: Voluntary in D (Hommage á Kodály)
G. F. Telemann: Sonata de Concert D-dùr 
A. Vivaldi: Filiae maestae jerusalem: Il Sileant Zephyri
A. Vivaldi: C-dúr Concerto két trombitára
G. F. Händel: Eternal source Aria
B. Marcello; Adagio 
Kodály Zoltán: Epigrammák: Részletek
G. Fauré: Pie Jesu 
A. Guilmant: Finálé
A. L. Webber: Pie Jesu
G. F. Händel – M. André: Glória

Belépődíj: 3.500 Ft 

 
JÚLIUS 27. SZERDA
17.30 

HA Ifjúsági Otthon udvara
Bognár Szilvia: Titoktok
Interaktív gyerekkoncert
Bognár Szilvia a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekese, számtalan produkció szólistája. Olyan neves előadók oldalán is hallhattuk már, mint Sebestyén Márta, Rost Andrea, vagy épp Sebő Ferenc, Lovasi András és Berecz András. Saját formációival ezidáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve a gyerekdalokon keresztül egészen a progresszív világzenéig.
Titoktok című gyerekműsorában Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket egy titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Ahogy épp a kedvünk tartja, ahogy épp a forgandó szerencse hozza. Hisz a dalok nem máshonnan, mint a titkokat rejtő égszínkék kendőből kerülnek elő.

Belépődíj: felnőtt 3.000 Ft, gyermek 500 Ft 
 
 
JÚLIUS 28. CSÜTÖRTÖK
18.30

Deák tér  
Kodály Pont: Kecskemét Táncegyüttes

20.00
Piarista templom    
Nemzeti Ifjúsági Kórus 
Vezényel: Erdei Péter és Nemes László Norbert
Műsor
Bárdos Lajos: Cantemus
Orbán György: Levél az otthoniaktól (Szilágyi Domokos)
Tallér Zsófia: Odi et Amo (Catullus)
Szabó Barna: Virág és pillangó – BEMUTATÓ (Vörösmarty Mihály)
Bella Máté: Örök zene (Juhász Gyula)
Orbán György: Szabad-é? (Bornemissza Péter)
Megyeri Krisztina: Magnificat
Csemiczky Miklós: Ad Mariam - BEMUTATÓ
Kodály Zoltán: Jézus és a kufárok


A 2018-ban alakult Nemzeti Ifjúsági Kórus célja a magyar kórusművészet értékeinek magas színvonalú bemutatása és a kodályi zenepedagógia közösségépítő erejének példázása. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének szakmai hátterével, Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok irányításával működő együttesbe a Kárpát-medence minden részéből érkeznek énekesek, akik nyaranta egy kéthetes programon találkoznak. A mindössze hatnapos közös felkészülés után a kórus öt hangversenyen mutatja be új műsorát. Az idei turné – amelynek szervezője a Filharmónia – utolsó állomása Kecskemét. 

Belépődíj: 3.500 Ft 

 
JÚLIUS 29. PÉNTEK
18.30

Deák tér  
Kodály Pont: Csík János és a Mezzo zenekar

21.00
Főtér
Szentivánéji álom  - atmoszféra koncert
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Szentivánéji álom – szvit
Carl Maria von Weber: A bűvös vadász – nyitány
Közreműködik: 
Kecskeméti Szimfonikus Zenekar
Nagy Nikolett a Kecskemét City Balett táncművésze (Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)
Rendező: Barta Dóra, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész

Vezényel: Hollókői Huba

A koncert ingyenes!

 

Érvényesíthető kedvezmények az előadásokon:
    Kodály bérlet kedvezménye (15%)

 Előadás csomag kedvezmények:
    3 előadásra történő egyidejű vásárlás esetén – 5 %
    4 előadásra … - 10 %
    5 előadásra… - 15 %
    6 előadásra… - 20 %
    7 előadásra… - 25 %
    8 előadásra… - 30 %
    A kedvezmények egymással nem összevonható! 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. 
Templomi hangversenyekre a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. 
A rendezvényeken kép- és hangfelvétel készül.

Támogatók: 
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, NKA, Filharmónia Magyarország, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Köszönjük Magyarország