KULTURÁLIS KÖZPONT
2021. július 25., vasárnap 20:00

Elmúlt időkből – Bartók&Folk – a Duna Művészegyüttes előadása

Hozzáadás naptárhoz

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadás egy olyan világot idéz meg, melynek egykor volt jelene, s a mi jelenünk között eleven a kapcsolat, épült híd, lehet járni rajta oda-vissza. Ezt az utat járjuk majd be, hogy bizonyítsuk: a hagyomány az eredetből fakad, mi abban létezünk, nélkülünk nem is lehetne az, ami, vagyis ’eredet’!

„Most új tervem van: a magyar népdalok legszebbjeit összegyűjtöm és a lehető legjobb zongorakísérettel mintegy a műdal nívójára emelem. Ez arra volna jó, hogy a külföld ilyen gyűjteményből megismerhesse a magyar népzenét…!”
Bartók Béla írta a fentieket Elza húgának a XX. század elején (1904).  Bartók, s társai – a többi gyűjtő – nem hagyták elveszni népzenénket, népdalainkat, megőrizték, elevenné tették azokat számunkra az utókornak.

A Duna Művészegyüttes terve – táncszínházi előadásuk létrehozásának szándéka – pedig ez: egyrészt emlékezni a gyűjtőkre (jelesül most Bartók Bélára), másrészt megszólaltatni, táncra fordítani a ’gyűjtemény’ egy kis szeletét, Bartók férfi kórusműveit. Ebben segítségükre lesz a nem csak hazánkban, de nemzetközileg is ismert, elismert Szent Efrém férfikar.

A népdal és a néptánc együttműködésére, összhangjára törekednek tehát, látni és megmutatni szeretnék, hogy ezek azonos gyökerekből fakadnak.