Helyszín:
Ballószögi Faluház

Kapcsolattartó:
Somogyi Lajos, polgarmester@balloszog.hu, +36 76 427 311, 106-os mellék

 

Település adatai:


Település neve:Ballószög

Polgármester neve, elérhetősége: Somogyi Lajos, polgarmester@balloszog.hu, +36 76 427 311, 106-os mellék

Polgármesteri Hivatal címe, elérhetősége: Ballószögi Polgármesteri Hivatal, 6035 Ballószög, Rákóczi út 15.

Intézmény adatai:
Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér neve:
Ballószögi Faluház

Besorolása (20/2018. EMMI rendelet alapján)
Közösségi tér
 
Nagy Gabriella művelődésszervező
Vezetője:
Somogyi Lajos polgármester, Nagy Gabriella művelődésszervező

Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér címe: 6035 Ballószög, Rákóczi út 11.

Email, telefonszám, honlap, facebook-oldal:
faluhaz@balloszog.hu, 
+36 76 427 311, 116 mellék
www.balloszog.hu,
 Faluház és Könyvtár, Ballószög
 
Jelentős művelődő közösségek

Ballószögi Kincsecskék
A népi hagyományokat őrző és megtartó Ballószögi Kincsecskék csoport 2010. októberében alakult 7 fővel, Trencsényi - Csiha Tímea 3-4 éves gyermekekkel kezdte meg a szakmai munkát. 2014 októberétől alapítványi formátumban működnek, Ballószögi Csillagvár Művészeti Alapítvány néven. Az évek alatt a gyerekek száma százra emelkedett, akik több korcsoportban dolgoznak. A Ballószögi Kincsecskék rendszeres fellépői a település rendezvényeinek, sok felkérést kapnak Kecskemét és a környék rendezvényein is, valamint határon túli bemutatkozóik is voltak már.
Szakmai vezető, kapcsolat: Trencsényi - Csiha Tímea, trencsenyicsiha@gmail.com,
tel: +36 30 949 0491


Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör
A Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör 2004-ben alakult a Ballószögi Polgári Egylet keretében, amely a népdalkincs hagyományainak őrzését, ápolását, hiteles bemutatását tűzte ki céljának. 2005-től bejegyzett önálló egyesület. 2019. novemberében Egerben a Palócgálán és KÓTA Aranypáva Népzenei Térségi és Országos Minősítő programon az egyesület Aranypáva nagydíjat kapott. Ezzel az országos minősítő versenyeken hatodik alkalommal érdemeltek ki a szakmai zsűritől ezt a rangos díjat. A csoport citerásai Arany fokozatot szereztek, illetve a citerazenekar Kovács Péter vezetésével a nemzetközi népzenei fesztiválon nívó díjat is kapott.
Egyesületi vezető, kapcsolat: Dubeczné Trepák Mária, dubeczne@gmail.com , +36 30 543 2020
 
Jelentős kulturális rendezvények

Húsvétváró rendezvény
A Húsvétot megelőző héten Ballószög apraja – nagyja összegyűlik a Faluházban és együtt készülődik az ünnepre a Húsvétváró rendezvényen. Kézműves vásár zajlik a Faluházban, illetve a gyerekeket kézműves foglalkozások várják, ahol tojásfestéssel, mézeskalács díszítéssel, csuhéfonással és egyéb, változó kézműves tevékenységekkel próbálkozhatnak. Élőzene, színpadi program(ok), állatsimogató is megörvendeztetik a közönséget. A nap végén mindig a tojáskereső verseny adja a legnagyobb izgalmakat, ahol egészen kicsiknek, s nagyobbaknak is a Hivatal előtti parkban készített fészkekben lehet megtalálni az elrejtett húsvéti tojásokat.
Ideje: április

Ballószögi Kakasfőző Majális
A hagyományos Ballószögi Kakasfőző Majális színes programokkal, bemutatókkal, színpadi műsorral, vásárral, gyermekjátékokkal, finom falatokkal várja az érdeklődőket. Előzetes nevezéssel csapatok versenyeznek, ki főzi az esemény legfinomabb kakaspörköltjét. A rendezvényen felállítják a település Májusfáját, a természet újjászületésének szimbólumát, amit a helyi művészeti alapítvány táncosai, a Ballószögi Kincsecskék a vendégsereggel együtt körbe is táncolnak. A nap utcabállal zárul.
Ideje: május első szombatja

Ballószögi Szüreti Napok
A Ballószögi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye a településen, tradicionálisan szeptember második hétvégéjén zajlik. Programok: szüreti felvonulás, kézműves vásár, gasztronómiai események, falusi ízek, gyermekprogramok, színpadi műsorok, koncertek, utcabálok. A rendezvény állandó résztvevői Ballószög testvértelepüléseinek, a székelyföldi Mikóújfalu és a vajdasági Gombos képviselői, zenészei, táncosai is.
Ideje: szeptember 2. hétvégéje

Kolbásztöltő Verseny
A hagyományápoló, gasztronómiai rendezvények közé tartozik a településen, a Sportcentrum területén zajlik. Programok: látvány disznóvágás, hagyományos disznótoros finomságok elkészítése, kolbásztöltés, csapatok versengése, és élőzenés mulatság. Baráti, rokoni, munkahelyi társaságok szállnak versenybe, hogy több kategóriában „megküzdjenek”. Forralt bort főznek, töpörtyűt sütnek és húst darálnak, gyúrnak, kolbászt töltenek és sütnek, házi pálinkájukat külön versenyszámba nevezik. A csapatok egységesen jelennek meg, többen stílusos, autentikus öltözékben. A helyszínen élőzene szól, a résztvevők tánccal zárják a programot.
Ideje: november

Információ a rendezvényekről: Nagy Gabriella, faluhaz@balloszog.hu

 
Ajánlott alkotók, művészeti csoportok, előadók, technikai szakemberek, foglalkozásvezetők, helyi termelők:

Zrínyiné Erzsike - Feliratos mézeskalácsok, ajándéktárgyak (születésnapokra, esküvőkre, egyéb alkalmakra), bemutató foglalkozás +36 20 984 0260
Fazekas Heléna - csuhé és szalma ajándéktárgyak, bemutató foglalkozás +36 20 225 7537
Fekete Judit - gyógy- és gyümölcstea, gyógynövénykivonatok, bemutató foglalkozás +36 20 960 6483
Péter Szabó Krisztina - kézműves szappan, +36 30 269 3400
Váli - Tóth Béla - Démon Bőrdíszmű - bemutató foglalkozás +36 30 976 0625
Bretus János - cserépkályha készítő +36 20 387 3172
Hetényi Pincészet és Családi Szőlőbirtok - csemegeszőlő, bor, szőlő szaporítóanyag +36 20 490 6054
Dóka Zsolt őstermelő - házi alapanyagokból készült tejtermékek, füstölt áru +36 30 439 2877
Ácsné Fehér Piroska - termelői méz +36 30 376 5247
Réfi Gyula őstermelő - burgonya +36 30 906 6962